Vasiyetnamenin Açılması
- Ağustos 27, 2024
- Yayınlayan: İrem Erdem
- Kategori: Miras Hukuku
“Vasiyetnamenin açılması davası”, bir kişinin ölümünden sonra bıraktığı vasiyetnamenin okunması ve geçerliliğinin belirlenmesi sürecini kapsar. “Vasiyet nasıl hazırlanır”, “vasiyetname geçerlilik şartları” ve “vasiyetnamenin iptali” gibi konular bu sürecin önemli unsurlarıdır. “Vasiyetname saklı pay” ise miras hukukunun temel prensiplerinden biridir.
Vasiyet Nasıl Hazırlanır?
Vasiyet nasıl hazırlanır sorusu, vasiyetname hazırlamak isteyen birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Vasiyetname, kişinin kendi iradesiyle yazılı olarak hazırlanır ve noter huzurunda onaylanır. Ayrıca el yazısıyla veya sözlü olarak da vasiyetname düzenlemek mümkündür, ancak bu tür vasiyetnamelerin geçerlilik şartları daha katıdır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, vasiyetnameleri; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyet olarak belirtmiştir.
2. Resmî vasiyetname
a. Düzenlenmesi
Madde 532 – Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir.
Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.
3. El yazılı vasiyetname
Madde 538- El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur.
El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabilir.
4. Sözlü vasiyet
a. Son arzuları anlatma
Madde 539- Miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir.
Bunun için miras bırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler.
Resmî vasiyetname düzenlenmesinde okur yazar olma koşulu dışında, tanıklara ilişkin yasaklar, sözlü vasiyetteki tanıklar için de geçerlidir.
Vasiyetnamenin Geçerlilik Şartları
Vasiyetname geçerlilik şartları, vasiyetnamenin yasal olarak geçerli olabilmesi için belirli kriterlerin karşılanmasını gerektirir. Bu şartlar arasında vasiyetnamenin yazılı olması, vasiyetçinin akıl sağlığının yerinde olması ve noter huzurunda onaylanması bulunur. El yazısıyla yapılan vasiyetnamede ise, vasiyetçinin el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması yeterlidir.
Vasiyetnamenin Açılması Davası Nedir?
Vasiyetnamenin açılması davası, vasiyetnamenin içerdiği hükümler doğrultusunda mirasın paylaşılmasını sağlamak için mahkemeye başvurulan bir davadır. Bu dava, vasiyetnamenin içeriğinin resmi olarak okunması ve mirasçıların haklarının belirlenmesi amacıyla açılır.
II. Vasiyetnamenin açılması
Madde 596- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde miras bırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere okunur.
Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılır.
Miras bırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılır.
Vasiyetnamenin açılabilmesi ancak söz konusu vasiyetnamenin hakime teslim edilmesi ile mümkündür. Vasiyetnamenin Sulh Hukuk Mahkemesi hakimine teslim edilmesi gerekmektedir.
Vasiyetnamenin açılması davası, vasiyetnamenin esasen okunup içeriğinin mirasçılara bildirilmesidir. Yapılan işlemler tutanak altına alınır herhangi bir itirazda bulunulması halinde bu itirazlar da tutanağa geçirilir. Elbette mirasçılar vasiyetnameyi olduğu gibi kabul edebileceği gibi bazen de itirazları doğrultusunda vasiyetnamenin iptalini ayrı bir dava ile talep edebilirler.
Ne Zaman ve Kime Karşı Açılır?
Vasiyetnamenin açılması davası, vasiyet bırakan kişinin ölümünden sonra, mirasçıları tarafından açılır. Davanın muhatabı genellikle diğer mirasçılar ve ilgili kurumlar olur. Mirasçılar, vasiyetnamenin okunmasını ve yasal haklarının belirlenmesini talep ederler.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Vasiyetnamenin açılması davasında görevli mahkeme, ölen kişinin son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Bu mahkeme, vasiyetnamenin okunması ve geçerliliğinin belirlenmesi sürecini yönetir.
Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetnamenin iptali, vasiyetnamenin geçersiz sayılması için açılan bir davadır. Bu dava, vasiyetnamenin geçerlilik şartlarını taşımadığı veya vasiyetçinin iradesine aykırı olarak düzenlendiği durumlarda açılır. Vasiyetnamenin iptali davasında, mahkeme vasiyetnamenin hukuka uygun olup olmadığını değerlendirir.
Vasiyetnamede Saklı Pay Nedir?
Vasiyetname saklı pay, miras hukukunda belirli mirasçıların mirastan mutlak olarak alması gereken payı ifade eder. Saklı pay sahipleri, genellikle ölen kişinin çocukları, eşi ve anne-babasıdır. Vasiyetname, bu kişilerin saklı paylarını ihlal edemez. Eğer vasiyetname saklı payları ihlal ediyorsa, bu paylar yasal olarak korunur ve vasiyetnamenin ilgili hükümleri geçersiz sayılabilir. Vasiyetnamede saklı payları ihlal edilen kişilerin vasiyetnamenin iptali ile tenkis davası açma hakları bulunmaktadır. Kısaca hukukumuzda yasal mirasçıların saklı payları hiçe sayılarak murisin tüm malvarlığını vasiyetname ile bir başkasına bırakması halinde yasal mirasçılar dava yoluna gidebilir. Saklı pay hususuna değindiğimiz makalemizi inceleyebilirsiniz.
Avukatla Takibin Önemi
Vasiyetnamenin açılması davası ve vasiyetnamenin iptali gibi süreçlerde profesyonel bir avukatla çalışmak, haklarınızın korunması ve sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi açısından büyük önem taşır. Avukatınız, hukuki prosedürleri doğru şekilde takip ederek davanızı en iyi şekilde savunacaktır. Hukuk büromuz, vasiyetname ve diğer miras davalarında uzman avukatları ile hizmetinizdedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.