Nafakanın Artırılması Davası

Nafakanın Artırılması Davası

“Nafakanın artırılması davası” ile nafaka çeşitleri olan “yoksulluk nafakası”, “iştirak nafakası”, yanı sıra “boşanma davası kesinleşmeden nafaka artırım davası” açılıp açılamayacağı hususları sıkça merak edilmektedir. Bu makalemizde nafakanın artırılması davası sürecini ve merak edilen soruların cevaplarına yer vermekteyiz.

Nafakanın Artırılması Davası Nedir?

Nafakanın artırılması davası, mevcut nafaka miktarının yetersiz kaldığı durumlarda nafaka alacaklısının, nafaka miktarının yeniden belirlenmesi için mahkemeye başvurmasıdır. Bu dava, ekonomik koşullarda meydana gelen değişiklikler sonucu ihtiyaçların karşılanamaması durumunda açılır.

Nafakanın Artırılması Davası Ne Zaman Açılır?

Nafakanın artırılması davası, nafaka alacaklısının mevcut nafaka miktarının ihtiyaçlarını karşılamadığı durumlarda açılabilir. Ekonomik koşullarda meydana gelen değişiklikler, nafaka alacaklısının gelirinin düşmesi veya giderlerinin artması gibi durumlar ile nafaka borçlusunun maddi koşullarında önemli ölçüde artış olması veya nafaka alacaklısının yetersiz nafaka nedeniyle artık geçimini sağlayamaması davanın başlıca açılma nedenlerindendir. Hukukumuzda nafaka artırım davasının açılması bir süreye bağlanmamıştır, herhangi bir hak düşürücü süre veya zamanaşımı bulunmamakta olup değişen ekonomik koşullar nedeniyle her zaman davanın açılması mümkündür.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Nafakanın artırılması davasında görevli ve yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yerindeki Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemesi davaya bakmakla yükümlüdür.

Nafakanın Artırılması Davasında Karar

Nafakanın artırılması davasında hakim, nafakanın artırılması davasında karar verirken tarafların ekonomik durumlarını ve yaşam koşullarını dikkate alır. Tarafların gelir durumları, nafaka alacaklısının ve yükümlüsünün mali durumu, yaşam standartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Hakim, ayrıca nafaka alacaklısının sağlık durumu, çocukların eğitim ihtiyaçları gibi faktörleri de değerlendirir. Nafaka artırım davalarında her sene nafaka artış oranının da belirlenerek karar verilmesi, nafaka alacaklısını tekrar bir dava açmaktan kurtarabilir.

Kadının Çalışması Nafakanın Artırılmasına Engel Mi?

Kadının çalışması, nafakanın artırılması davasında tek başına bir engel teşkil etmez. Ancak kadının gelir düzeyi ve yaşam standartları, nafaka miktarının belirlenmesinde etkili olabilir. Kadının çalışması durumunda, mevcut nafakanın ihtiyaçları karşılamaya yeterli olup olmadığı incelenir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 25.10.2018 tarihli 2017/2-1891 2018/1577 K. sayılı kararına göre …”Açıklandığı üzere mahkemenin direnme gerekçesinin aksine erkeğin gelirinin bulunmaması, kadının çalışıyor olması veya kusur durumu kadın yararına tedbir nafakası hükmedilmesine engel teşkil eden vakıalar değildir. Hâl böyle olunca tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.”

İştirak Nafakası ve Yoksulluk Nafakası Nedir?

İştirak nafakası, boşanma sonrası çocukların bakım ve eğitim giderlerinin karşılanması amacıyla verilen nafakadır. Çocuklar 18 yaşına gelene kadar ödenir. Yoksulluk nafakası ise boşanma sonrası yoksulluğa düşecek tarafa verilen nafakadır. Bu nafaka süresiz olup, alacaklının evlenmesi, haysiyetsiz hayat sürmesi veya taraflardan birinin ölmesi durumunda sona erer.

Çocuk 18 Yaşını Geçerse Ne Olur?

Çocuk 18 yaşını geçtiğinde iştirak nafakası sona erer. Ancak çocuk eğitimine devam ediyorsa, eğitim giderlerinin karşılanması için nafaka yükümlülüğünün devamı talep edilebilir. Bu durumda, mahkeme çocuk eğitiminin devamı için gerekli giderlerin karşılanması hususunda yeni bir karar verebilir.

Boşanma Davası Kesinleşmeden Nafaka Artırım Davası Açılabilir Mi?

Boşanma davası kesinleşmeden önce de nafaka artırım davası açılabilir. Boşanma davası sürecinde, geçici tedbir nafakası kararları alınabilir ve bu nafaka miktarının artırılması için dava açılabilir.

Nafaka Artırım Kararı Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Nafaka artırım kararı, kesinleşmeden icra takibine konu edilebilir. Nafakanın artırılması davası ayrı bir dava olarak açılmışsa ilamın icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekmez. Bir başka deyişle nafaka davaları, kesinleşmeden icraya konamayacak kararlardan değildir. Ancak boşanma davası ile birlikte talep edilmişse bu takdirde boşanma hükmünün kesinleşmesi beklenmelidir.

Ayrı açılan nafakanın artırılması davasında verilen karar neticesinde geçmişe yönelik birikmiş iştirak ve/veya yoksulluk nafakasının önceden devam eden bir nafaka icra takibi var ise bu icra takibinde borçluya ek ödeme emri gönderilmesi gerekmektedir. Birikmiş iştirak ve yoksulluk nafakalarında avukatın icra vekalet ücreti de nispi olarak belirlenecektir.1

Nafakanın Artırılması Davasında Avukatın Önemi

Nafakanın artırılması davası sürecinde profesyonel bir avukat ile çalışmak, haklarınızın korunması ve sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi açısından son derece önemlidir. Avukatınız, hukuki prosedürleri doğru şekilde takip ederek davanızı en iyi şekilde savunacaktır. Hukuk büromuz, nafaka artırımı ve diğer aile hukuku konularında uzman avukatları ile hizmetinizdedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  1. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 11.m., Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2014/8649 E., 2015/9615 K. ↩︎